MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pizzerie, które warto odwiedzić w Czarnych. Polecane miejsca w maju 2024

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Dobre pizzerie w Czarnych
Dobre pizzerie w Czarnych rusak
Odkryj gdzie zjeść najlepszą pizzę w Czarnych. To niewątpliwie ulubione danie milionów ludzi na całym świecie. Niemal każdy miał okazję spróbować jej choć raz w życiu, a wielu zostało jej fanami na zawsze. Sprawdź, jakie rodzaje możesz znaleźć w pizzeriach w Czarnych. Zerknij do katalogu firm i wybierz swoją ulubioną.

Jaką pizzę możesz zamówić w pizzeriach w Czarnych?

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska wykonana jest z ciasta, które musi leżakować i odpowiednio wyrosnąć Proces dojrzewania rozciąga się na przestrzeni od 24 do 48 godzin. Do wyrobu używa się odrobiny drożdży, wody, mąki. Placki formuje się w taki sposób, aby wypchnąć powietrze na boki, co powoduje, że po wypieku stają się one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania należy pamiętać, by grubość ciasta nie przekraczała 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w specjalnym piecu, w temperaturze przekraczającej 450 stopni.

Dodatki, jakie na niej zobaczymy to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. W celu dopełnienia smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.

Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Czarnych. Warto dodać, że wpisano ten rodzaj pizzy w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.

To warto wiedzieć

Pizza bianka

To rodzaj pizzy którego charakterystycznym elementem jest brak sosu pomidorowego. Smaruje się ją sosem na bazie krowiego mleka. Z dodatków można wymienić: brokuły, szpinak, pieczarki, cukinia, papryka, ostre papryki, a także mięso, np. kurczak. Nie może też zabraknąć sera, np. pleśniowego. Ciasto odznacza się większą chrupkością, a w trakcie wyrastania potrzebuje więcej czasu.

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Czarnych, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Czarnych

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Jak powstała pizza?

Pizza i jej początki pochodzą z Neapolu i sięgają XVIII wieku. Wtedy otwierano pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to upodobał sobie szczególnie król Ferdynand I, który sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Następca wprowadził przysmak na dwór.

Zgodnie z legendą pizza Margherita wywodzi się od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni przyrządził jej nowe danie, pizzę z mozzarellą. Bardzo spodobała się królowej i od tego momentu tak zaczęto ją nazywać.

Popularność tego posiłku obecna była jedynie w granicach Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku została otwarta w 1905 roku. W pozostałych regionach Włoch pizza stała się modna dopiero po drugiej wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przywieziono pomysł powstania pierwszej pizzerii w Polsce.

W dzisiejszych czasach to niezwykle popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Czarnych. Jeśli jeszcze nie, to zajrzyj do katalogu firm i odkrywaj nowe miejsca. Sprawdź, które z nich warto polecić znajomym.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na czarne.naszemiasto.pl Nasze Miasto