Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wina na Wielkanoc. Sprawdź, jakie gatunki wina pasują do różnych świątecznych dań

opr. Maria Zdrojewska
mat. prasowe Kondrat Wina Wybrane
Na najważniejsze okazje wybieramy najlepsze rodzaje win. Bez wątpienia takim wyjątkowym czasem, którego celebrowanie wymaga specjalnej oprawy, jest Wielkanoc. Wspólne biesiadowanie i delektowanie się świątecznymi specjałami stanowi nieodzowny element wiosennych świąt. Ich smak może wzmocnić odpowiednio dobrane wino.

Bez jajek nie ma Wielkanocy. Na świątecznych stole znajdziemy jaja kurze lub przepiórcze w wielu odsłonach: faszerowane, zapiekane, w formie pasty stanowiącej doskonałe smarowidło do pieczywa czy tradycyjne - sauté - ugotowane na twardo lub półmiękko. Do tego rodzaju przystawek doskonale sprawdzi się cięższe wino białe – chardonnay lub włoskie verdicchio, czy mocne, utlenione wina w stylu Fino.

Innym wielkanocnym klasykiem są pasztety i terriny - te z kolei coraz częściej serwujemy w wersji warzywnej, np. z ciecierzycy, soczewicy czy fasoli. Ich smak dopełnią białe lekkie wina na przykład ze szczepów sauvignon blanc, pinot grigio, jak również aromatyczny gewurztraminer. Doskonałym towarzyszem potraw jest także wino różowe. Z pasztetami mięsnymi wyśmienicie zagra zaś lekko słodkie wino – muskat czy riesling spätlese. Przechodząc do nieco cięższych przystawek, takich jak biała kiełbasa, powinniśmy zadbać o odpowiedniego dla niej kompana w postaci delikatnego wina czerwonego jak pinot noir czy dolcetto.

Po finezyjnych przystawkach i kremowych zupach - białym barszczu, żurku czy chrzanowej przychodzi czas
na długo wyczekiwane danie główne. Tym najczęściej jest pieczona kaczka nadziewana jabłkami, udziec jagnięcy aromatyzowany rozmarynem, królik w aksamitnym jasnym sosie, comber z sarny czy udziec z dzika.
- Udany mariaż z pewnością stworzy jagnięcina z winem czerwonym z Bordeaux lub starzonymi cabernetami
z Chile i Argentyny. Dzik, sarna czy jeleń doskonale skomponują się z głębokim, zdecydowanym w smaku cabernet sauvignon, merlot, shiraz lub winem z Bordeaux - zapewnia Małgorzata Sułek, sommelier Kondrat Wina Wybrane.

Tłustą kaczkę najlepiej zrównoważą, charakteryzujące się wysoką kwasowością, pinot noir oraz riesling. Delikatne mięso z królika pozostawia nam wiele możliwości. Pieczonego możemy podać z winem czerwonym jak cabernet sauvignon, a duszonego w śmietanie - z winem białym jak na przykład pełnym kwiatowo-cytrusowych aromatów viognerem.

Po kulinarnych doznaniach z najwyższej półki przychodzi pora na słodkie zwieńczenie wielkanocnej uczty. Wiosenne święta obfitują w rozmaite tradycyjne wypieki - keksy, babki, mazurki, serniki, makowce - których słodycz zawartą w miodzie, bakaliach i kandyzowanych owocach powinniśmy zrównoważyć odpowiednim winem. Ciasta te nie są przekładane kremem na bazie serka mascarpone i śmietany, dlatego też babka o puszystej fakturze stworzy duet idealny z musującym moscato. To wino odnajdzie się także w towarzystwie innych lekkich ciast z owocami.

Kroku klasycznemu sernikowi lub temu w nieco bardziej ekstrawaganckiej odsłonie dotrzyma tokaj aszú. Aksamitny smak tego wypieku podkreśli również alzacki pinot gris i gewürztraminer. Tradycyjny wielkanocny mazurek o kruchym spodzie, z czekoladową polewą i bakaliami musi mieć równego sobie kompana. Tym może być bezkonkurencyjny w połączeniach deserowych tokaj aszú lub jego francuski odpowiednik sauternes.

Poza wyborem odpowiedniego do danej potrawy wina powinniśmy pamiętać o właściwej temperaturze podawania i wcześniejszym schłodzeniu win białych i różowych. Umiar w jedzeniu i piciu też się przyda. Wbrew pozorom, umiar sprawia, że wszystko smakuje lepiej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wina na Wielkanoc. Sprawdź, jakie gatunki wina pasują do różnych świątecznych dań - Dziennik Bałtycki

Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto