Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Buraczki pruskie...
fot. pixabay

Poznaj regionalne przysmaki z Pomorza. Oto dania, których warto spróbować

Buraczki pruskie
Buraki ćwikłowe odmiany „Burak opolski” lub „Czerwona kula”, pokrojone w plastry, w zalewie octowej. Smak pikantny słodko-kwaśny, zapach bardzo przyjemny, aromatyczny z wyczuwalną nutą kminku.

Buraczki pruskie „Preussische Rote Beete” znane były przed II wojną światową. Według oryginalnego przepisu przygotowywane są z dodatkiem zalewy słodko-kwaśnej, która wykorzystywana jest także do innych potraw. Specjalne połączenie kminku z burakami sprawia, że buraczki pruskie mają niepowtarzalne walory smakowe. Produkt pochodzi z okolic Sztumu. Receptura przyrządzania Buraczków pruskich opiera się na produktach łatwo dostępnych na tych terenach (kminek uprawiano w ogrodach). Wyróżnikiem jest dość zaskakujące połączenie kminku i buraków.

Zobacz również

Kobiety Oglądają Kino – Rialto Katowice

Kobiety Oglądają Kino – Rialto Katowice

Pierwsze posiedzenie sejmiku jeszcze raz przerwane. Podsumowujemy, co się wydarzyło

Pierwsze posiedzenie sejmiku jeszcze raz przerwane. Podsumowujemy, co się wydarzyło

Polecamy

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku

Włosy jak od fryzjera dzięki produktom, które masz w kuchni. Efekt "wow" za grosze

Włosy jak od fryzjera dzięki produktom, które masz w kuchni. Efekt "wow" za grosze

Trudny angielski - opinie o maturze na poziomie rozszerzonym

Trudny angielski - opinie o maturze na poziomie rozszerzonym