Jakie rodzaje pizzy możesz dostać w pizzeriach w Stargardzie?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska wykonana jest z ciasta, które musi leżakować i odpowiednio wyrosnąć Proces dojrzewania rozciąga się na przestrzeni od 24 do 48 godzin. Aby je wyrobić używa się mąki, wody, niewielkiej ilości drożdży. Placki formowane są ręcznie w taki sposób, aby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, co powoduje, że po wypieku są one bardziej puszyste. Przy wyrabianiu należy pamiętać, aby grubość ciasta nie miała więcej niż 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.
Dodatki, jakie możemy na niej zobaczyć to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. W celu dopełnienia smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.
Możesz ją znaleźć w pizzeriach w Stargardzie. Wart uwagi jest fakt, że ten rodzaj pizzy został wpisany w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.
To warto wiedzieć
Pizza amerykańska
Pizza amerykańska czerpie z oryginalnej włoskiej pizzy w jakimś stopniu, ale generalnie jest zupełnie inna. Posiada ona grubsze ciasto, także wyrabiane ręcznie. W tym celu wykorzystuje się wysokoglutenową mąkę, wodę, drożdże i sól. Ma ona dużo dodatków, a podstawą jest słodki, pomidorowy sos. Nie braknie również mięsa, np. kurczak, salami, szynka, pepperoni. A warzywa, jakie na niej występują to kukurydza, pieczarki, papryka. Typowym, amerykańskim dodatkiem jest ananas.
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Stargardzie, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Stargardzie
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Pizza i jej historia
Pizza i jej początki pochodzą z Neapolu i sięgają XVIII wieku. Wtedy otwierano pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Jego następca przeniósł przysmak na dwór.
Zgodnie z legendą pizza Margherita wywodzi się od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni podał jej nowość, pizzę z mozzarellą. Wprawiło to królową w zachwyt i od tego momentu tak zaczęto ją nazywać.
Moda na to danie ograniczała się jedynie do Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku powstała w 1905 roku. W pozostałych częściach Włoch do mody pizza weszła dopiero po II wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przybył do nas pomysł powstania pierwszej pizzerii w Polsce.
Dzisiaj to niezwykle popularne miejsce, do którego możesz wybrać się ze znajomymi w wolny wieczór. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Stargardzie. Jeśli nie, to sprawdź w katalogu i odkryj nowe miejsca, warte polecenia.
Najwięksi przegrani wyborów do Europarlamentu 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?