Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jesz tylko czerwoną część arbuza? To błąd! Jego skórka ma wyjątkowe właściwości. Zobacz jakie, a już nigdy jej nie wyrzucisz!

KK
Jesz tylko czerwoną część arbuza? To błąd! Jego skórka ma wyjątkowe właściwości. Zobacz jakie, a już nigdy jej nie wyrzucisz!
Jesz tylko czerwoną część arbuza? To błąd! Jego skórka ma wyjątkowe właściwości. Zobacz jakie, a już nigdy jej nie wyrzucisz! Pixabay
Sezon na arbuza oficjalnie rozpoczęty! Wielu zajada się tym owocem, szczególnie w ciepłe dni. Często nie zdajemy sobie jednak sprawy z właściwości, jakimi dysponuje... skórka od arbuza. Zajadając się miąższem nie zwracamy uwagi na zieloną część tego owocu. Tymczasem to duży błąd, bo właśnie w skórce zawarte są całe połacie korzystnych dla organizmu witamin i minerałów! Często skórki od arbuza stosuje się także w kuchni, na wiele różnych sposobów. Jakich?

Spis treści

Arbuz - czy warto go jeść?

Arbuz to soczysty owoc o charakterystycznym czerwonym miąższu i słodkim smaku. Posiada wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Sprawdza się szczególnie w upalne dni, jako doskonała przekąska w letnim skwarze. Zawiera bardzo dużo wody, dzięki czemu jego spożywanie może zapobiegać odwodnieniu organizmu. Ponad wszystko arbuz w sezonie jest także... tani.

Zajadając się czerwonym, soczystym miąższem arbuza często zapominamy o jego zielonej skórce. Wielu błędnie myśli, że jest ona tylko odpadem, jednak - jak się okazuje - to prawdziwa bomba witaminowa!

Skórka od arbuza. Takie są jej właściwości

Jedzenie skórki od arbuza ma kilka potencjalnych korzyści dla zdrowia. Zawiera ona cenne składniki odżywcze, a jej wyrzucanie jest dużym błędem! Mowa tu o takich składnikach jak:

  • witamina A,
  • witamina C,
  • witamina B6,
  • potas,
  • błonnik.

Skórka arbuza - korzyści dla zdrowia

Skórka od arbuza zawiera antyoksydanty. Te pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie, które mogą prowadzić do uszkodzenia komórek i zwiększać ryzyko różnych chorób.

Zielona część arbuza ma też potencjalne właściwości przeciwzapalne. Badania sugerują, że związki zawarte w skórce arbuza, mogą pomagać w zmniejszaniu stanów zapalnych w organizmie.

Uwagę na skórkę arbuza powinny zwrócić też osoby borykające się z chorobami serca. Może ona bowiem przyczynić się do polepszenia kondycji serca ze względu na zawartość potasu, który jest ważnym składnikiem regulującym ciśnienie krwi. Ponadto, likopen obecny w skórce arbuza może pomagać w zmniejszaniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

I to nie wszystko, bo skórka arbuza może być doskonałym wyborem dla osób będących w trakcie odchudzania. Jest ona niskokaloryczna i bogata w błonnik, co może przyczynić się do uczucia sytości i kontrolowania apetytu.

Jedzenie skórki arbuza - o tym musisz pamiętać przed jej spożyciem!

Należy pamiętać, że skórka arbuza powinna być dobrze umyta przed spożyciem. Dzięki temu usuniemy z niej wszelkie zanieczyszczenia. Jeśli jest to możliwe, ważne jest także, aby w sklepach wybierać arbuzy organiczne. Dzięki temu unikniemy obecności ewentualnych środków chemicznych na skórce.

Czytaj także: Pij yerba mate i sprawdź jej zalety. Jak przygotowywać ten napój? Kto powinien spożywać, a kto unikać yerba mate?

Skórka arbuza - zastosowanie w kuchni

Jeśli nie masz ochoty na zjedzenie skórki od arbuza "na surowo", zawsze możesz zrobić z niej także pożytek w kuchni, dodając ją w różnych konfiguracjach do innych potraw. Pomysłów na jej wykorzystanie nie brakuje. Zebraliśmy kilka propozycji na to, co zrobić z arbuzową skórką w kuchni. Najciekawsze z nich publikujemy w galerii poniżej!

Dziennik Bałtycki TV

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na czarne.naszemiasto.pl Nasze Miasto