MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciecierzyca to roślina strączkowa, która zyskuje coraz...
fot. Photopips (123rf.com)

Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu

Woda po ciecierzycy

Ciecierzyca to roślina strączkowa, która zyskuje coraz większą popularność. Warto się nią zainteresować ze względu na przyjemny, orzechowy smak i wartości odżywcze.

Niezwykłe właściwości ma woda po gotowaniu ciecierzycy, a także zalewa po ciecierzycy w puszcze. Jest ona nazywana aquafabą i doskonale zastępuje jajka – a dokładniej białko jaj. Wystarczy ją ubić za pomocą miksera, by otrzymać pianę, którą można wykorzystać jako dodatek do ciast, deserów, musów itp., a nawet pieczenia bez. Można na niej smażyć omlety, naleśniki, dodawać do jarzynowych pasztetów itp.

Po ten zamiennik jajek sięgają przede wszystkim weganie, ale też osoby uczulone na białka jajek kurzych i dbające o linię. Ale wykorzystać może ją każdy.

Zobacz również

Porównanie szczoteczek Oral-B IO Series - modele od IO 4 do IO 10
Materiał informacyjny

NOWE
Porównanie szczoteczek Oral-B IO Series - modele od IO 4 do IO 10

Na Polach Marsowych wystąpi Young Multi

NOWE
Na Polach Marsowych wystąpi Young Multi

Polecamy

Od czerwca duże zmiany w zastrzeganiu nr PESEL. Kto skorzysta?

Od czerwca duże zmiany w zastrzeganiu nr PESEL. Kto skorzysta?

Żółte blachy, czerwone litery. Dla kogo nowe tablice rejestracyjne od czerwca 2024?

Żółte blachy, czerwone litery. Dla kogo nowe tablice rejestracyjne od czerwca 2024?

Wydarzenie Perspektywy Women in Tech Summit 2024 zainaugurowane przez Barbarę Nowacką

Wydarzenie Perspektywy Women in Tech Summit 2024 zainaugurowane przez Barbarę Nowacką