4 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Frytki przygotowane w piekarniku lub urządzeniu o nazwie...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/19/c6/5d371b8563db3_o_large.jpg)
fot. 123RF
Domowy fast food w wersji FIT – to prostsze i smaczniejsze niż myślisz! Sprawdź pomysły na zdrowe dania, które zastąpią śmieciowe jedzenie
Frytki z piekarnika z przyprawą cajun
Frytki przygotowane w piekarniku lub urządzeniu o nazwie air-fryer wykorzystującym gorące powietrze mogą zawierać minimalny dodatek tłuszczu. Pozwala to oszczędzić sporo kalorii i uniknąć spożywania niezdrowych związków, które powstają w oleju lub fryturze na skutek działania wysokich temperatur.
Jeżeli użyjemy ziemniaków już lekko podgotowanych, skróci to czas ich pieczenia lub smażenia, a dzięki temu zmniejszy ilość szkodliwego akrylamidu powstającego w ziemniakach.
Pomoże w tym również dodatek przypraw, które obfitują w przeciwutleniacze, np. oryginalnie smakującej mieszanki cajun (na zdjęciu). Miks składa się z soli, pieprzu cayenne i czosnku, często zawiera również słodką paprykę, natkę pietruszki czy szczypiorek.