MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasiona kakaowca właściwego (Theobroma cacao) to dobrze...
fot. Sirichai Asawalapsakul/123RF

Czym są superfoods? Oto 10 superproduktów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Zadbaj o zdrowie i włącz je do diety

Surowe kakao

Nasiona kakaowca właściwego (Theobroma cacao) to dobrze wszystkim znany składnik czekolady. Występują tam jednak najczęściej w postaci przetworzonej z użyciem silnych zasad, które zmniejszają ich gorzki i kwaśny smak, ale też cenne właściwości odżywcze.

Warto więc sięgać po kakao surowe – w postaci pokruszonych ziaren lub proszku. Jest ono niezwykle bogatym źródłem antyoksydacyjnych flawonoidów należących do grupy polifenoli, które działają korzystnie na skórę, nastrój, masę ciała i parametry biochemiczne krwi, dzięki temu również na układ krążenia.

Udowodniono też pozytywny wpływ nieprzetworzonych ziaren kakaowca na układ pokarmowy i immunologiczny. Pokruszone nasiona dostarczają też cennych składników odżywczych, takich jak żelazo, magnez, cynk, mangan i miedź.

Porcja 3 g: 17 kcal, 0,2 g węglowodanów, 1,5 g tłuszczu, 0,4 g białka, 0,7 g błonnika.

Zobacz również

Do upadku 22-latka w kamieniołomie Liban nie przyczyniły się osoby trzecie

NOWE
Do upadku 22-latka w kamieniołomie Liban nie przyczyniły się osoby trzecie

Tajna broń Słowaków. Kobiece zmysły i żądze inspiracją na pokonanie Synów Albionu

NOWE
GORĄCY TEMAT
Tajna broń Słowaków. Kobiece zmysły i żądze inspiracją na pokonanie Synów Albionu

Polecamy

Piżamy na lato za mniej niż 40 złotych. Lekkie, przewiewne i urocze

Piżamy na lato za mniej niż 40 złotych. Lekkie, przewiewne i urocze

9 wskazówek, jak ochłodzić psa w gorący dzień. Stosuje je, a twój pupil będzie zdrowy

O TYM SIĘ MÓWI
9 wskazówek, jak ochłodzić psa w gorący dzień. Stosuje je, a twój pupil będzie zdrowy

Pyszny makaron z cukinią i borowikami. Włoski kucharz zrobił go przez przypadek

Pyszny makaron z cukinią i borowikami. Włoski kucharz zrobił go przez przypadek