MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jarmuż i inne warzywa liściaste są niezwykle pożywne, bogate...
fot. Eva Bronzini / Pexels

„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej pestycydów. Które trafiły na listę? Jak bezpiecznie jeść te produkty?

3. Jarmuż

Jarmuż i inne warzywa liściaste są niezwykle pożywne, bogate w witaminy A i K oraz żelazo, a ich spożywanie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Jednak podobnie jak w przypadku wszystkich produktów, EWG zaleca wybór jarmużu, który jest uprawiany organicznie. Dlaczego? Ponieważ prawie 60 proc. próbek jarmużu sprzedawanych w USA było zanieczyszczonych pozostałościami pestycydów, który Agencja Ochrony Środowiska uważa za możliwy czynnik rakotwórczy.

Zobacz również

Wyniki PKO Gdynia Półmaratonu 2024

Wyniki PKO Gdynia Półmaratonu 2024

Górnik stracił punkty w meczu ze Stalą. Łęcznianie nadal nie są pewni baraży

Górnik stracił punkty w meczu ze Stalą. Łęcznianie nadal nie są pewni baraży

Polecamy

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

Pak choi - co to za warzywo? Właściwości, przepisy na pak choi

Pak choi - co to za warzywo? Właściwości, przepisy na pak choi

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz