Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Czarnych?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska wykonana jest z ciasta, które musi leżakować i odpowiednio wyrosnąć Proces dojrzewania rozciąga się na przestrzeni od 24 do 48 godzin. Do wyrobu używa się niewielkiej ilości drożdży, mąki, wody. Placki formuje się w taki sposób, żeby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, przez co po wypieku stają się one bardziej puszyste. Przy wyrabianiu należy pamiętać, aby grubość ciasta nie przekraczała 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.
Dodatki, jakie na niej zobaczymy to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. W celu dopełnienia smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.
Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Czarnych. Wart uwagi jest fakt, że ten rodzaj pizzy wpisano na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO w 2017 roku.
To warto wiedzieć
Pizza amerykańska
Pizza amerykańska inspirowana jest oryginalną włoską pizzą, jednak znacząco różni się od niej. Przede wszystkim posiada grubsze ciasto, także wyrabiane ręcznie. W tym celu wykorzystuje się sól, drożdże, wodę i wysokoglutenową mąkę. Obfituje ona w znaczną ilość dodatków, a podstawą jest pomidorowy sos. Znajdziemy tam również mięso, np. szynka, kurczak, pepperoni, salami. Zaś warzywa na niej to papryka, kukurydza, pieczarki. Typowo amerykańskim dodatkiem jest ananas.
Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Czarnych? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Czarnych
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Gdzie powstała pizza?
Pizza wywodzi się oczywiście z Neapolu, a jej pierwsze wypieki datowane są na XVIII wiek. Wtedy otwierano pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, a ten spopularyzował je jeszcze bardziej. Jego następca przeniósł przysmak na dwór.
Zgodnie z legendą pizza Margherita pochodzi od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni przyrządził jej nowość, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Wprawiło to królową w zachwyt i od tej pory tak zaczęto ją nazywać.
Moda na ten posiłek obecna była jedynie w granicach Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, robotnicy przenieśli ją również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku została otwarta w 1905 roku. W pozostałych częściach Włoch pizza stała się modna dopiero po drugiej wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przywieziono pomysł otwarcia pierwszej pizzerii w Polsce.
Dzisiaj to popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Czarnych. Jeśli nie, to sprawdź w katalogu i odkryj nowe miejsca, warte polecenia.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?