Dlatego zaraz po przyjeździe do Poznania wychowankowie klas 3b, 3f i 4b kształcący się w zawodzie Technik Usług Kelnerskich i Kucharz, wraz z opiekunami wicedyrektor Mariolą Ilnicką i Mariolą Kaczmarek, skierowali swojej kroki w kierunku Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Rozpoczęli od zwiedzania siedziby uczelni.
WSHIG może pochwalić się nowoczesnymi salami przystosowanymi do specyfiki oferowanych kierunków.
Uczniowie brali tam również udział w warsztatach. Było to możliwe, gdyż ZSP nr 3 od lat w współpracuje z jednostką oświatową z Poznania. Dużą atrakcją dla uczniów było uczestnictwo w pokazie barmańskim. Młodzież na własne oczy podziwiała przygotowanie koktajli, napojów mieszanych. Co równie ważne grupa miała jednocześnie okazję utrwalić swoją wiedzę na temat miksologii napojów. WSHIG może pochwalić się także w pełni wyposażoną salą gastronomiczną, w której odbył się ten niezwykły pokaz kulinarny.
Tam zobaczyli jak znana potrawa kuchni Wielkopolskiej- zapomniana przez niektórych ,,Polewka Wielkopolska”, przygotowana jest w nowoczesnej wersji.
-Pokaz kelnerski cieszył się też dużym uznaniem. Uczniowie mogli poćwiczyć używanie sztućców do zadań specjalnych, czyli sztućców do jedzenia owoców morza czy fondue. Kulminacją był pyszny obiad w restauracji uczelni ,,Beverly Hills"-
opowiadają nauczyciele.
Po pobycie na uczelni grupa oddała się już rozrywce. Udała się zatem na Jarmark Bożonarodzeniowy, na którym udzieliło się im świąteczna atmosfera.
Pełni wrażeń i pozytywnej energii wrócili ze śpiewem na ustach do Krotoszyna.
Oni dostali się do Europarlamentu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?